Instrumentbyggarna

Jag arbetar mestadels med instrumentbyggare i Svea Rike

Michael Sande´n

min Bouzouki-Guitar

Att ha ett sådant kärt, slitstarkt och vackert instrument är för mig ovärderligt.

Sedan 2006 har jag spelat på min Bouzouiki-Guitar, som jag också kallar för min ”Buizar”. Den är specialgjord för mig, och den är mitt närmsta instrument. När jag fick den var det kärlek vid första ögonblicket, tårar fyllde mina ögon när jag drog de första ackorden i Michaels verkstad på Nääs.

  Man kan också kalla min Buizar för Mandola, vilket Michael gör. Föregångaren för min Buizar är en ”Irish Bousouki” och jag använder också Irish Tuning, alltså jag stämmer den G D A D från lägsta strängen. En sk ”öppen stämning”, vilket gör att det är bra mycket lättare att få till ett anständigt komp utan för mycket krångliga grepp. Det ska vara lätt med musik.

  Att min Buizar ser ut som den gör är Irländska sångerskan Cathy Jordans (DERVISH) förtjänst. Hon spelar på en liknande svart med inläggningar och vi sjöng och spelade ihop på folkmusikgalan i Uppsala år 2006 och jag blev djupt tagen av hennes röst, spel och hennes Biuzar som hon också kallar den. Jag bestämde mig för att jag ville ha en likadan och jag ringde Michael en vecka senare.

   Mått och längder är anpassat efter mig, för att för att den ska vara så lättspelad som möjligt för någon med små händer. Halsen är smal och kroppen liten, men ändå har Mikael lyckats få till ett instrument med varm och lång klang som gifter sig bra med sångrösten. Den har extra lång menzur för att få den långa klangen.

Kolla in www.sandenguitars.com

Thomas Fredholm

Jag äger två Fredholm. Jag har en Fredholmburk hemma där jag sparar till en tredje. Check out hans arbete på www.fredholmguitars.com . Båda är som två helt olika människor, med olika kvalitéer. Det är som att äga en Jaguar tänker jag mig, man spelar på det bästa, med rikaste klangen. Fredholmarna smälter in i rösten på ett lovely vis. Det är alltid underbart att hälsa på i hans verkstad och han har alltid en ännu bättre gitarr på lut..

Mats Nordvall

Jag spelar också på en nybyggd gitarr av Mats Nordwall, Stockholm.

  Mats bygger också i modell bousouki och cittern, fina välbyggda costummade instrument med ett eget klart och varmt sound.

  Jag stämmer min Mats Nordwall gitarr i DADGAD-stämning från lägsta tonen. En bra stämning att kompa sig själv på, på ett enkelt och roligt vis.

  Ni hittar hans verk på www.nordwallinstrument.com

Gitarren på skivomslaget på ”Söder om Kärleken” är Dan Anderssons gamla parlorgitarr, som jag fått låna av Dan Anderssons familj. Jag har spelat på den vid några unika tillfällen och är familjen mycket tacksam för det. En mycket spirituell upplevelse för mig naturligtvis.

Min Tenorgitarr är en Martin från 1949. För de som letar efter en tenorgitarr vill jag rekommendera Lars Rasmussens nybyggda modell. www.larsrasmussen.com, eller kolla in hos instrumentsamlaren Calle i Östervåla, Uppland, där jag köpte min Tenor.

Mina Irländska traversflöjter är byggda av Michael Grinter i Australien. Jag har en i Ess och en i D. NI kan höra en Michael Grinter flöjt på tex Tåget på albumet ”Regnet faller utan oss”