Biografi

SOFIA KARLSSONs BIOGRAFI Sånger från Broccolifälten

Artisten och kompositören Sofia Karlsson har varit verksam i tjugo år. Hon besitter en ihärdighet och en råstyrka i sitt artistskap.

Det stora genombrottet kom 2005 med Svarta Ballader, som sålde platina och erhöll både svensk och dansk Grammis. Hennes tolkningar av Dan Anderssons dikter tillhör fortfarande hennes mest älskade gärningar och verkar aldrig gå ur tiden. Albumet följdes av ett flitigt turnerande med utsålda konserter i många delar av världen och skivinspelningar i Nashville 2008.

Sofia har även startat och spelat i flera artistkonstellationer. Bland annat har hon medverkat i Jul i Folkton, Sveriges mest folkkära julkonsertskoncept på 00- talet, och sedan fortsatt sprida julstämning med Stjärnenätter tillsammans med Martin Hederos.

År 2009 startade Sofia skivbolaget Sally Wiola Music, där hon är verksam som musikproducent och hittills givit ut 10 album.
Sofia är initiativtagare till Slow Art-rörelsen, en processfilosofi där både musik och konst skall få ta tid och organiskt få växa fram.

Det nya albumet Sånger från broccolifälten speglar ett nytt kapitel i Sofias liv. På scen spelar hon detta material tillsammans med Linnea Olsson och Charlotte Centervall.

Det nya albumet handlar om samtiden, om perspektiv och förändring. Det handlar också om beslutet att flytta, leva ett friare liv, och framför allt ett liv med mindre stress och mer tystnad.

”Jag har flyttat från Stockholm till Hälsingland och hittat min plats på jorden i Järvsö. Här lever jag och här flödar kreativiteten på ett fritt sätt! Stressen har lugnat sig och jag ägnar mig åt att ’växelbruka’ mellan byggnadsvård, grönsaksodling och konstnärslivet. Allt får plats. Att leva så ger energi långsiktigt”, berättar Sofia Karlsson.

“Barnen springer rakt ut på ett oändligt fält som de kan leka och bygga kojor på. Vi har bergen och skogen runt hörnet, naturen bor granne med oss och vi bor i den. Jag har börjat förstå marken, jorden och kraften naturen har. Grannarna bredvid oss odlar broccoli på fälten utanför oss,

vi har själva börjat odla i pallkragar och jag gläds åt att skörda våra egna grönsaker tillsammans med barnen,” säger Sofia Karlsson.

Sånger från broccolifälten är en reflektion. Ibland är det som att man tappar bort själva livet i målen, kraven och de ToDo-listorna som man sätter upp framför sig”, säger Sofia Karlsson.

”Här upplever jag alla intryck starkare, jag kan stanna upp och ibland bromsa tiden. Det är något jag tidigare saknat”, avslutar Sofia Karlsson.

Ur sången ”Till broccolifälten”:

Jag är ingen eskapist
men flyr ändå denna tiden
och insta och allt som vi lever i för jag älskar det enkla

En brasa som knastrar i kvällen
vill att ingen ska störa
Jag är som en sur gubbe med gevär jag vill ha samtal
som ingen annan får höra

Här lyser broccolifälten gröna….

Ur sången “Epistel i Väntan”:

Öppna upp min blus
jag har fastnat
i allt praktiskt och

måsten som ska ske
Som en sorts modern korsett om livet
och nu är jag trött på det
Så dra dragkedjan långt ner

Dra ner den där, tack Öppna upp där, tack Lite längre ner
lite längre ner

Dra ner den där, tack Öppna upp där, tack…

Öppna upp portföljen Släng ut dina papper

allt praktiskt och
måsten som ska ske
Om du har en sorts modern tvångströja om livet och är trött på det
Drag dragkedjan långt ner

Bakgrund om Sofia

Kommunala Musikskolan och Kyrkokören i Kärrtorp tillhör Sofias viktigaste utbildningar enligt henne själv, men även Ingesunds Folkhögskola och Kungliga musikhögskolan var viktiga komponenter så klart och allra närmst Sofia blev sångmeistron Rogelio e Badajoz.

Album:
Svarta ballader 2005 (grammisbelönad)
Jul i folkton 2005
Visor från Vinden 2007 (grammisbelönad)
Söder om kärleken 2009 (grammisbelönad)
Levande 2011 (grammisbelönad)
Regnet faller utan oss 2014 (grammisnominerad)
Stjärnenätter Karlsson/Hederos 2015 (grammisnominerad)
Guitarstories 2019 (grammisnominerad)
Kommande album Sånger från broccolifälten 2022

Urval från det egna skivbolaget Sally Wiola Music:
Guitar Stories med Mattias Pérez och Daniel Ek
Piano Solos med Martin Hederos
Fiddle and Accordion Conversations med Lisa Långbacka och Lisa Rydberg

Sofia har samarbetat och sjungit med bland andra:

Rickard Wolff
Rebecka Törnqvist
Thorstein Bergman
Freddie Wadling
Martin Hederos
Magnus Carlsson
Jill Johnsson
Svante Thuresson
Tomas Andersson Wij
Christian Kjellvander
Jakob Algesten
Sofie Livebrant
Joel Alme
Lill-Babs Svensson